Procesindustrie - Alles wat je moet weten!

Procesindustrie - Alles wat je moet weten!

Een mobiele telefoon, auto, eten of benzine. Het zijn producten waar we dagelijks niet zonder kunnen. Het is voor ons heel logisch dat we altijd gebruik kunnen maken van deze artikelen. Maar ben je ook bewust dat deze producten tot stand komen door procestechniek? De prodcesindustrie is gewoonweg onmisbaar in ons dagelijks leven. Helaas weet men, en wellicht jij ook, te weinig van procesindustrie. Want wat het is nu precies? En hoe werkt het? Wij leggen je er meer over uit! 

Wat is procesindustrie?

De procesindustrie is een overkoepelende term voor alle industriële ondernemingen die grondstoffen produceren tot product en halffabricaten. Eenvoudig gezegd is procesindustrie de techniek om een grondstof te veranderen naar een eindproduct. Het proces vindt plaats in een fabriek of industrie, waarbij het proces uit verschillende deelbewerkingen bestaat. Bij de totstandkoming van het product wordt er gebruik gemaakt van diverse chemische processen, waaronder bio chemische, chemische, fysische mechanische processen. Welke processen er plaatsvinden kan per product verschillen. Het maken van papieren verpakking gaat bijvoorbeeld op een hele andere manier dan de manier waarop isolatiemateriaal wordt gemaakt. De procesindustrie wordt soms gezien als de maakindustrie. Beide werkvelden hebben zaken met elkaar gemeen, maar verschillen grotendeels van elkaar.

Verschillende productieprocessen

In de procesindustrie wordt er gebruik gemaakt van diverse productieprocessen. Deze zijn onder te verdelen in twee categorieën:

  1. Continu productieprocessen
    Bij continu productieprocessen gaat om grondstoffen die continu aangevoerd én bewerkt worden. Hierbij is de procesindustrie dus voortdurend bezig.
  2. Batch processen
    In tegenstelling tot de continu processen, verloopt een batch proces in de procesindustrie op een andere manier. Er is hier geen sprake van een voortdurende proces. De producten worden in groepen, ook wel batches, gemaakt, omdat een continuerend proces niet of moeilijk is voor het desbetreffend product. Je kunt het vergelijken bij het maken van koekjes, waarbij je verschillende stappen doorloopt om uiteindelijk een koekje te krijgen.
  3. Combinatie van producties
    Het is ook mogelijk dat continu en batch processen samen worden gebruikt om een product te produceren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een continu productieproces om een grondstof te creëren. Deze grondstof moet vervolgens in een batch proces tot een eindproduct worden verwerkt. Andersom kan het proces in de procesindustrie natuurlijk ook voorkomen.

Welke sectoren vallen onder proces techniek?

Bedrijven worden tot de proces techniek gerekend wanneer er een grondstof op industriële wijze wordt verwerkt tot product. Simpel gezegd betekent dit dat de grondstof een ander product moet worden met ander eigenschappen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een bakker niet tot de procesindustrie rekenen. Immers maakt een bakker geen brood op industriële grootte. Het maken van brooddeeg in een fabriek behoort daarentegen wel tot de proces techniek. In Nederland behoren ongeveer 50.000 bedrijven tot de procesindustrie. Deze ondernemingen verschillen in grootte en branches. Elke sector maakt op hun beurt weer gebruik van eigen productieprocessen en technieken. Om het overzichtelijk te maken, hebben we enkele branches hieronder voor je weergeven:

Procesindustrie vacatures

Klinkt de procesindustrie voor jou interessant? En lijkt het je zelfs leuk om als werknemer deel uit te maken van de proces techniek? Dan heb je veel mogelijkheden om je bij een onderneming aan te sluiten. Omdat de procesindustrie bij elk product wordt toegepast en er verschillende processen wordt doorlopen, vraagt dit ook om werknemers op veel verschillende vlakken. Binnen de proces techniek vind je dan ook functies die allemaal op eigen wijze een stukje leveren om uiteindelijk van een grondstof een écht product te maken. We hebben enkele vacatures in de procesindustrie voor je op een rijtje gezet:

Zoals je ziet is de lijst groot én heel divers. Zo komen er binnen een industrie mensen van diverse opleidingen en branches bij elkaar om samen een product te vervaardigen. Iedere werknemer heeft zijn eigen taken en is verantwoordelijk voor dat stukje uit de keten om een product te maken.

Waar Onenine jou bij kan helpen

Lijkt je het leuk om in de procesindustrie aan de slag te gaan? Onenine kan je helpen bij het vinden van een uitdagende en passende baan binnen de proces techniek. We tonen je graag alle vacatures of koppelen je aan een geschikte werkgever. Mocht dit je interessant lijken, neem dan gerust contact met ons op!

Terug naar nieuwsoverzicht
Routebeschrijving Onenine is gevestigd aan De Klaver Sint Apolloniastraat 2d in Weert, Limburg.
Vanaf de A2 zijn wij vanaf het noorden goed te bereiken vanuit de plaatsen Eindhoven, Helmond, Geldrop, Deurne, Valkenswaard, Venlo en Blerick.
Ook vanuit het zuiden kunnen inwoners in de buurt van Roermond, Maasbracht, Echt, Sittard, Brunssum, Maastricht en Heerlen eenvoudig een bezoek brengen aan Onenine
Route plannen kan hier
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.