Werken als monteur - Wat houdt het in?

Werken als monteur - Wat houdt het in?

Je bent geïnteresseerd in techniek en bent op zoek naar beroepen die jij wellicht nu of in de toekomst kunt gaan uitoefenen. Als monteur heb je de keuze om in veel bedrijven aan de slag te gaan. Het beroep is erg gevarieerd en breed, waarbij jij je kunt specialiseren in een specifieke technische tak. Wij leggen je meer uit over werken als monteur en wat het beroep precies inhoudt!

Wat is een monteur?

Een monteur is een werknemer die de installatie helpt bouwen, onderhouden en waar nodig repareert. Omdat er in veel branches een monteur gewenst is, zijn er veel mogelijkheden om je als monteur te specialiseren in diverse vakgebieden. Het is daarom niet verwonderlijk dat je als beroep monteur een oneindig aantal vaardigheden zou moeten bezitten. Dat is vrijwel onmogelijk. Dit is de reden waarom je vaak technici ziet die gespecialiseerd zijn in één gebied, zoals mechanica of de elektrotechniek. Om als monteur aan de slag te gaan, moet je in ieder geval de juiste technische kennis en inzichten hebben om projecten deskundig af te ronden.

Wat doet een monteur?

Een monteur is verantwoordelijk voor het onderhouden, het repareren of vernieuwen van de diverse technische installaties en apparaten. Het is daarom belangrijk dat een monteur over het juiste technisch inzicht beschikt om zelfstandig deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. In de meeste bedrijven zal je immers zelfstandig naar klanten toegang om een storing op te lossen of probleem te verhelpen. Als algemeen opgeleide monteur hoef je niet over alle kennis te beschikken om alle apparaten of machines te onderhouden. Je kunt je namelijk specialiseren in het beroep als monteur. Zo heb je binnen verschillende sectoren een monteur die kan helpen bij gecompliceerde werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een automonteur, storingsmonteur of E&I monteur.

Starten met een opleiding

Als een beroep als monteur jou interessant lijkt, is het allereerst belangrijk dat je een opleiding tot monteur hebt gevolgd of gaat volgen. Voor diverse functies zijn er ook verschillende opleidingen beschikbaar die verder in gaan op de specialisaties als monteur. Tevens is het bij sommige werkgevers mogelijk om al lerend je diploma als leerling monteur te behalen. Je verdient hiermee direct geld en leert in de praktijk het vak kennen. Welke opleiding je ook gaat volgen, je zal bij elke opleider de benodigde kennis opdoen die essentieel is om als zelfstandige monteur aan de slag te kunnen.

Functies monteur

Als monteur ben je erg gewild in het werkveld. Immers is de vraag naar gekwalificeerde monteurs in de diverse technische branches erg groot. Werken als monteur biedt daarom volop mogelijkheden. Je kunt je specialiseren in een bepaald werkveld en hierin jou meester maken in een bepaalde sector. Om je een beter beeld te geven in alle specialisaties als monteur, zetten we een aantal functies voor je op een rij:

Ben je niet zeker welke functie als monteur bij je past? Dat is niet erg! Werken als monteur biedt volop mogelijkheden om door te groeien. Zo kun je met behulp van cursussen of opleidingen bij je werkgever vaak doorgroeien in een andere functie als monteur.

Wat verdient een monteur?

Het salaris als monteur varieert op basis van je achtergrond, ervaring en opleiding. Zo verdient een junior monteur bijvoorbeeld ongeveer €2000,- bruto per maand, terwijl senioren gemiddeld €3500 tot €4000 verdienen, afhankelijk van hun jaren in het beroep. Ook je ervaring wordt meegenomen in het vak. Hoe meer ervaring je hebt, hoe vaak je meer gewaardeerd wordt door werkgevers.

Monteur worden? Onenine helpt!

Lijkt je het je te gek om monteur te worden? Bekijk dan eens alle vacatures monteur op onze website! Zit er niets voor je tussen op dit moment? Dan kan Onenine je altijd helpen om alsnog die ene baan of onderneming te vinden die helemaal bij je past!

Terug naar nieuwsoverzicht
Routebeschrijving Onenine is gevestigd aan De Klaver Sint Apolloniastraat 2d in Weert, Limburg.
Vanaf de A2 zijn wij vanaf het noorden goed te bereiken vanuit de plaatsen Eindhoven, Helmond, Geldrop, Deurne, Valkenswaard, Venlo en Blerick.
Ook vanuit het zuiden kunnen inwoners in de buurt van Roermond, Maasbracht, Echt, Sittard, Brunssum, Maastricht en Heerlen eenvoudig een bezoek brengen aan Onenine
Route plannen kan hier
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.