Vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek

Nederland staat op een van de laagste plekken als het aankomt op het aantal vrouwen die in de techniek werken. Dat is ontzettend jammer, omdat werken in de techniek zowel voor mannen als voor vrouwen enorm leuk en uitdagend is. Helaas zien veel meisjes werken in de techniek niet als een mogelijkheid voor hen. Je kan niet zijn wat je niet kan zien en helaas betekent het lage aantal vrouwen in de techniek dat meisjes vaak geen rolmodel hebben. Daar moet verandering in komen! Zorg jij ervoor dat de techniek niet langer meer een mannenwereld is, maar een branche waarin iedereen zijn talenten en creativiteit kan uiten? Lees dan snel verder!

Vrouwen in de techniek: juist nu

Het aantal vrouwen in de techniek groeit gestaag in Nederland. Toch is er nog sprake van een zwaar ongelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in deze branche. Je kunt hierbij denken aan installatie, engineers en ICT'ers. In Nederland bestaat slechts 18% van de technische branche uit vrouwen. Dit betekent dat Nederland in Europa op de laagste plaats staat met betrekking tot het aantal vrouwen in de techniek. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Onderzoek heeft aangetoond dat op het VMBO en bb/kb slechts 4% van de meiden kiest voor een technisch profiel. Dit staat tegenover 36% van de jongens. Daarna kiezen meiden minder snel voor een technische opleiding dan jongens. Dit zorgt er ook voor dat er veel meer mannen met een relevant diploma in de techniek werken dan vrouwen.  

Onderzoek van Microsoft heeft uitgewezen dat een belangrijke reden voor het gebrek aan vrouwen in de techniek komt doordat vrouwen geen rolmodellen hebben. Zij denken dat de technische branche alleen voor mannen is. Dat is natuurlijk niet gek als je leraren op een technische opleiding allemaal mannen zijn, je alleen maar mannen ziet in reclames voor technische beroepen en er alleen mannen aanwezig zijn op open dagen voor technische studies en banen. Maar laat dit je absoluut niet tegenhouden! Hier ligt juist een enorme kans voor stoere dames. De technische sector is namelijk een van de snelst groeiende sectoren. Jij zult dus geen moeite hebben met het vinden van een baan in de techniek.

vrouwen in de techniek 

Grote vraag naar technisch opgeleide vrouwen

Veel technische bedrijven zijn op het moment specifiek op zoek naar vrouwen. Het begint steeds meer door te dringen dat vrouwen onmisbaar zijn in de techsector. Techniek is namelijk een creatieve branche die draait op innovatie en probleemoplossing. Vrouwen brengen unieke ervaringen en perspectieven met zich mee, die binnen een technische organisatie leiden tot meer succes. Denk je dat de techniek alleen voor mannen is omdat je zwaar werk moet kunnen verrichten? Ook dit is tegenwoordig geen reden meer voor vrouwen om niet de techniek in te gaan. Automatisering heeft er namelijk voor gezorgd dat de technische branche voor iedereen toegankelijk is. Laat deze kans dus niet liggen en vind de perfecte baan voor jou in de technische sector!

Hoe is het om als vrouw in de techniek te werken?

Helaas zul je soms ervaringen van vrouwelijke technici horen over pesten en seksuele intimidatie op de werkvloer. De technische sector is nog steeds een mannenwereld. Maar steeds vaker hoor je nu ook positieve ervaringen. Steeds meer diversiteit op de werkvloer heef tot gevolg dat je er nooit alleen voor staat. De seksistische werksfeer begint snel te veranderen in de techniek. De werksfeer is vaak erg gezellig. Daarnaast zien mannen nu de aanwinst die vrouwen in een team vormen en respecteren hen daarvoor. Sommige vrouwen in de techniek merken dat hun mannelijke collega's zich anders naar hen gedragen dan naar de mannen, maar niet op de manier dat je zou denken. Mannen hoeven niet stoer te doen bij jou. Zij mogen open met jou praten over hun familie en kinderen. Bij jou mogen zij zichzelf zijn. 

De techniek is ook zeker niet enkel voor mannen weggelegd. In de techniek draait het om communicatie, problemen oplossen en creatieve ideeën bedenken. Het gaat om luisteren, observeren en puzzelen om tot innovatieve oplossingen te komen. Daarvoor hoef je geen man te zijn. Je moet enthousiast en nieuwsgierig zijn. En dat kunnen dames natuurlijk hartstikke goed!

Wil jij weten hoe het is om als vrouw in de techniek te werken, bijvoorbeeld als autotechnicus of engineer? Vraag het dan aan de mensen die al in die sector werken. Iedereen vindt het leuk om over haar of zijn specialisme te vertellen. Of vraag eens of je een dagje mag meewerken. Zo proef je snel de sfeer en leer je misschien zelfs je toekomstige team kennen. Onenine legt je er ook graag meer over uit! Neem gerust contact op als je er meer over wilt weten.

werken vrouwen in de techniek

Onenine helpt technische rolmodellen

Werken in de techniek is dus ook voor vrouwen prikkelend en uitdagend. Bovendien heeft de techniek jou nodig! Wil jij een rolmodel zijn voor de volgende generatie vrouwelijke technici? Wil jij deze mannenwereld helpen omtoveren tot een diverse branche waarin ieder talent erkend en gewaardeerd wordt? Dan is Onenine hier om jou te helpen! Wil jij een leertraject in de techniek volgen of ben jij er klaar voor en zoek je alleen nog naar de vacature die bij jou past? Bekijk dan onze technische vacatures of neem contact met ons op. Wij adviseren jou graag over de volgende stap in jouw carrière!

Terug naar nieuwsoverzicht
Routebeschrijving Onenine is gevestigd aan De Klaver Sint Apolloniastraat 2d in Weert, Limburg.
Vanaf de A2 zijn wij vanaf het noorden goed te bereiken vanuit de plaatsen Eindhoven, Helmond, Geldrop, Deurne, Valkenswaard, Venlo en Blerick.
Ook vanuit het zuiden kunnen inwoners in de buurt van Roermond, Maasbracht, Echt, Sittard, Brunssum, Maastricht en Heerlen eenvoudig een bezoek brengen aan Onenine
Route plannen kan hier
Je gebruikt een oude browser. We kunnen daarom niet garanderen dat de website naar behoren functioneert. Update je browser of gebruik een andere voor een betere gebruikservaring.